Cyprus was een succesvolle test voor het nieuwe reddingsplan voor de bancaire sector. Sindsdien worden er steeds meer stappen ondernomen om de Cyprus-formule over heel de wereld te implementeren. Europa is al in een vergevorderd stadium. Helaas lees of hoor je hier weinig of niets over in de reguliere media. Maar bail-ins komen er aan.
Er komt in Europa een centraal agentschap dat de mogelijkheid heeft om banken te redden van een systeemcrash zonder belastinggeld te gebruiken. De acties die het agentschap kan nemen, kan gaan van de verkoop van activa, het scheiden van goede en slechte activa,... maar ook het gebruiken van spaargeld om de tekorten mee te financieren.
Alleenstaand geval?

Bail-ins vervangen in de toekomst de bail-outs. De bevolking in Cyprus weet ondertussen wat dit betekent. ALLE spaartegoeden boven het garantiebedrag van € 100.000 verloren minstens 47,5 procent!! Het wegvegen van miljarden spaargeld werd verkozen boven een bail-out en door het succes van de operatie zal dit de standaard worden bij alle bankreddingen.

In het begin was Cyprus nog een alleenstaand geval, maar ondertussen is de blueprint in een wet gegoten voor alle bankreddingen in Europa. En Europa staat niet alleen. Ook in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland wil men de spaarder mee laten opdraaien voor de fratsen van de bankiers. Zet je dus schrap voor de eerste legale bankoverval, aldus Money Morning.Leave a Reply.