Volgens de Duitse krant Die Welt is Nederland het nieuwste zorgenkindje van Europa.
Het grootste probleem voor Nederland is volgens econoom Marco Wagner van de Commerzbank de huizencrisis. Met dank aan VVD en CDA.

Sinds 2008 dalen de huizenprijzen, waardoor die nu 20 procent lager zijn. De hypotheekschuld is momenteel 130 procent van het bruto binnenlands product. Volgens Wagner is de combinatie van de hoge hypotheekschuld en de huizenprijsbubbel het grote probleem. Nederland zal om die reden maar een economische groei van 0,5 procent vertonen in 2014.

Reële economie is kerngezond

Het schrijnende aan dit bericht is dat Nederland het op ander gebied best goed doet. Nederland behoort tot de tien meest concurrerende landen ter wereld en heeft het grootste handelsoverschot van Europa, namelijk 147 miljard euro in 2011 (CBS). Onze pensioenreserves zijn ruim 1000 miljard euro. Het zijn cijfers waar andere landen jaloers op zijn. Brussel zou daarmee rekening moeten houden, wanneer het gaat om de strikte handhaving van de 3-procentnorm.

De Nederlandse economie is niet te vergelijken met die van Italië, Spanje of Griekenland. Nederland heeft het vermogen om uit de crisis te komen, dat was al eerder het geval in de jaren tachtig. Maar door het handhaven van die rigide 3 procent en de daaruit voortvloeiende bezuinigingen en lastenverzwaringen loopt het besteedbaar inkomen van de burger terug, waardoor minder binnenlandse consumptie. Onze regering en Brussel hebben Nederland het verkeerde recept voorgeschreven.

De zware crisis waar Nederland maar moeilijk uitkomt is dus voor het grootste deel te danken aan de enorme nationale hypotheekschuld en de lagere huizenprijzen. Deze combinatie leidt er toe dat de consument extra de knip op de beurs houdt. Ruimte in besteedbaar inkomen wordt niet aan de consumptie uitgegeven, maar aan het extra aflossen van de hypotheek om de eigen schuld te verminderen. Dat komt bovenop economische achteruitgang als gevolg van de lastenverzwaringen en bezuinigingen.

Hypotheekrenteaftrek is een economische boemerang

Voor dit doemscenario, te hoge huizenprijzen en te hoge hypotheekschulden, is al meer dan tien jaar geleden door talloze economen, het IMF en de OESO gewaarschuwd. De oorzaak van deze giftige cocktail is de hypotheekrenteaftrek (HRA). Het kopen van een huis zonder inbreng van eigen geld en het aangaan van een hypotheekschuld tot 115 procent van de waarde van het huis was alleen maar mogelijk dankzij die HRA.

De HRA blijkt de feitelijke oorzaak te zijn waarom de crisis in ons land zo lang duurt. In de ons omringende landen gaat het inmiddels beduidend beter. Natuurlijk, elke huizenbezitter werd er vrolijk van de waarde van zijn huis te zien stijgen, en elke nieuwe koper verheugde zich op zijn toekomstige goudmijntje. Wat dat betreft was de huizenmarkt een piramidespel. Degene die als laatste instapt is de klos. Te duur gekocht en een te hoge hypotheekschuld. Een drama voor starters op de woningmarkt.

VVD en het CDA zouden diep door het stof moeten

Wie zijn de schuldigen? Op de allereerste plaats de huizenbezitter zelf. Hij heeft met zijn volle verstand zijn handtekening onder de koop-en hypotheekakte gezet. Maar dat is natuurlijk te simpel. De ware schuldige is de politiek. Met name de VVD en het CDA hebben jarenlang de HRA bij hoog en bij laag verdedigd. Het beperken van de HRA was vloeken in de kerk. Het ‘morrelen’ aan de HRA was heiligschennis. Nog tijdens de verkiezingen in 2010 was, zowel voor de toenmalige lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD), de beperking van de HRA volledig onbespreekbaar. Het zou een breekpunt zijn voor toekomstige coalitie-onderhandelingen.

Premier Mark Rutte wil de crisis in Nederland bestrijden met niet aflatende bezuinigingen en lastenverzwaringen. Daardoor raakt de economie nog dieper in de put. Maar net zoals hij weigerde om de HRA aan te pakken, is hij stoïcijns doof voor deskundige adviezen om niet te bezuinigen, maar in de economie te investeren. Rutte is hardleers. VVD en CDA zijn zonder meer medeverantwoordelijk voor de diepe crisis waarin wij nu zitten.

Dat premier Mark Rutte zich geroepen voelt de crisis op te lossen is hetzelfde als een pyromaan vragen voor brandweerman te spelen. Regeringspartij VVD en oppositiepartij CDA zouden eigenlijk heel nederig moeten zijn. Ze hebben geen enkel recht van spreken hoe de crisis op te lossen. Een groot excuus aan de Nederlandse samenleving zou eerder op zijn plaats zijn, maar dáár kunnen we natuurlijk nog lang op wachten.




Leave a Reply.