Het is 2002 en de Verenigde Staten onder president George W. Bush zijn een jaar eerder Afghanistan binnen gevallen, op zoek naar Osama bin Laden. Die zou daar nooit gevonden worden maar de Taliban regering werd toch en passant afgezet. Officieel om hen te straffen voor het huizen van terroristen, officieus omdat de Taliban geen gas-pijpleiding doorheen hun land wilden (voor zaken moet alles en iedereen wijken, dat spreekt).
President Bush spreekt zijn eerste State of the Union uit voor het verzamelde Congres. Amerika en Afghanistan zijn nu bondgenoten, zegt hij en de hooggeëerde Hamid Karzai is de nieuwe interim leider (hij bedoelt: we zijn met man en macht een soevereine staat binnen gevallen, hebben hen an offer they couldn't refuse gedaan, met het pistool tegen het hoofd dus, en een mannetje van ons aan het roer gezet)

Wij danken de mannen en vrouwen van ons leger (die we straks zullen laten stikken als ze terug thuis komen)

Ons doel is een juist en eerbaar doel (dat maken we het volk altijd wijs en het klinkt ook zo mooi en nobel, niet?)

Onze vijanden haten ons (omdat we ons altijd met zaken die ons niet aangaan bemoeien in verre, vreemde oorden waar we niet te zoeken hebben maar soit).

Honderden terroristen zijn gevat maar er blijven er nog tienduizenden over (beetje overdrijven kan geen kwaad, dat houdt het volk bang en een bang volk gehoorzaamt altijd)

Ik bewonder het leiderschap van de Pakistaanse president Musharraf (eigenlijk een generaal die in 2013 vervolgd zal worden voor moord en verraad; later zullen we zijn land nog geregeld binnenvallen onder meer met drones, die maken ook wel burgerslachtoffers maar dat is slechts collateral hoor)

Er bestaat een axis of evil in de wereld, een As van het Kwaad (want wij zijn the good guys uiteraard) zijnde Irak, Iran en Noord-Korea. Irak gebruikte zenuwgas tegen zijn vijanden (wat we toen wel ok vonden, 't was toch tegen die bastards van Iraniërs); Iran wil nucleaire wapens (wat alleen voorbehouden is voor de vrienden van Amerika, of course); en “North Korea is a regime armed with missiles and weapons of mass destruction, while starving its citizens” (zouden we zo over de tot de tanden bewapende VS kunnen zeggen met bijna 50 miljoen burgers aan de voedselbonnen)

Het is de Geschiedenis die Amerika en zijn bondgenoten tot actie roept (nu moeten we even braken, excuseer!), deze oorlog tegen het terrorisme te voeren (hij kost wel 1 miljard dollar per maand maar dan héb je ook wat hoor!)

Onze mannen en vrouwen in uniform verdienen de beste wapens, de beste uitrusting en de beste training ('t is toch de belastingbetaler die ervoor opdraait en zo verdienen de vrienden nog een mooie cent)

Nationaal binnen onze eigen grenzen zullen we inlichtingen verzamelen; traceren wie het land binnen- en buiten gaat; meer patrouilles en veiligheidsmensen voorzien; en in het algemeen de beveiliging van Amerika fel opdrijven (klinkt nu wel als een soort politiestaat maar het is alleen maar voor jullie goed hoor!)

We moeten ook zorgen voor jobs (al zijn het dan deeltijdse en slecht betaalde) en voor goede scholen voor onze kinderen (Amerikaans onderwijs sucks maar dan moet je ze maar naar een privéschool zenden hé)

Het is 2013 en nog steeds strijden aanhangers van de Taliban met aanvallen en aanslagen tegen de aanwezigheid van “ongelovigen” en tegen het bewind van president Karzai, die zij beschouwen als een marionet van Amerika (wat hij ook is).

De papaverhandel gedijt als nooit tevoren, deze basis voor opium en heroïne, aldus de Verenigde Naties. Lokale krijgsheren, opstandelingen en volgens westerse diplomaten ook overheidsfunctionarissen zitten aan de bron. En het land is gul voor gans de wereld, want de VN-organisatie tegen drugs en misdaad schat dat nu 90 % van alle heroïne en opium hier vandaan komt. Met de export zit het dus wel snor!

In totaal zal er 3 miljard euro nodig zijn om Afghanistan “te steunen met kennis, uitrusting en hulp” aldus premier Rutte in 2012, toen hij alvast 90 miljoen toezegde (Nederland heeft toch geld zat)

In de eerste helft van 2013 werden 23 % meer burgers gedood of gewond vergeleken met 2012, zo'n 3852, dus er is ook hier zeker sprake van vooruitgang.

Geweld tegen vrouwen en meisjes bestaat ook nog maar nu is er een wet tegen, dat helpt enorm hoor!

Oh ja, in de gevangenissen van Afghanistan wordt wel gemarteld maar een kniesoor die op zulke details let.

En die 459.200 mensen die hun huizen ontvlucht zijn, tja, die zitten her en der verspreid “with inadequate shelter, access to water, health care and education”. Moesten ze ook maar thuis gebleven zijn.

All in all puik werk van de presidenten Bush en Obama dus, zoals ze zelf altijd zo eloquent elke toespraak eindigen: God Bless!

Bronnen:
Cnn.com
Nu.nl
Nrc.nl
Un.org
Leave a Reply.