John de Mol plant een nieuw televisieprogramma wat hoge ogen gaat scoren. Kinderen die uit huis zijn geplaatst mogen op televisie hun pleegouders uit zoeken.

John de Mol komt met het nieuwe programma : So you wanna be a pleegouder!
In dit programma gaat een kind een weekend logeren bij drie verschillende pleegouders. Daarna mag het kind kiezen bij welk gezin hij of zij mag blijven. Alleen kinderen van boven de 12 jaar mogen aan dit programma meedoen.

Het blijkt dat Jeugdzorg Nederland al geruime tijd samen met Talpa, John de Mol, aan tafel zit voor voorbereidingen voor dit programma. Het antwoord op de vraag waarom een instelling die er voor staat om kinderen te beschermen hieraan meedoet, verbaasd me ten zeerste. Ze doen mee om de lange wachtlijsten voor pleegkinderen te bestrijden. Volgens Jeugdzorg zijn er elk jaar duizend nieuwe pleegouders extra nodig.

De televisie omroepen in ons land zijn bezeten van Emo televisie. Hoe meer narigheid er van gewone burgers op straat komt, hoe hoger de kijkcijfers en hoe hoger de inkomsten. Er zijn programma´s over schulden, over relatieproblemen, opvoedingsproblemen, praten met overleden familieleden,overgewicht, niets is te gek voor de media wereld. Zo lang er maar veel tranen aan te pas komen of dat je kan lachen om andermans ellende zitten we goed. Emo televisie scoort hoge ogen en aan de kijkcijfers te zien lusten de wij Nederlanders er wel pap van.

Ook deskundigen hebben hevige kritiek op dit programma. Kwetsbare kinderen geven zich bloot op televisie en de volgende dag weet iedereen wat er met het kind en met de ouders aan de hand is. Ook wordt aangehaald het grote risicofactor van dit programma. Gaat een kind inderdaad nee zeggen tegen twee ouders die dolgraag een kind willen adopteren? Of wordt de druk zo groot dat ze geen nee durven te zeggen op televisie? ´Kinderen kiezen er nooit zelf voor om in zo´n situatie te zitten. Er zal zorgvuldig een beslissing genomen moeten worden, van zowel het pleegkind als de pleegouder.

De morele grens wordt door dit programma overschreden, om kinderleed te exploiteren.

Kwetsbare kinderen inzetten voor commerciële doeleinden kan niet. Deze kinderen verblijven vaker in een instelling en zijn om een of andere reden uit huis geplaatst. Ze zijn op zoek naar houvast, structuur en liefde binnen een gezin. ik ben van mening dat kinderen die ten overstaan van het hele land hun pleegouders moeten kiezen, onverantwoord is. Kinderen in zo´n positie zijn niet in staat de consequenties te overzien. Dit soort televisie is er op gericht dat mensen zich realiseren dat er mensen zijn waarmee het nog slechter gaat als hun zelf. Tegenwoordig zijn de programma´s van Talpa gebaseerd op het uitbuiten van borderliners en aanverwante gezinnen. We zijn zo aan het afglijden met dit soort programma´s.
Een zoekend pleegkind komt met een schrijnend verhaal op televisie en zit in een omgedraaide stoel voor een blind audition. Achter het kind de verschillende pleegouders die het pleegkind proberen te overtuigen dat zij het beste en leukste pleeggezin zijn van Nederland. Er komt een battle tussen de pleegouders en wordt uitgezonden door reality televisie. Ze troeven elkaar af door elkaar te overbieden met zakgeld, uitgaansregels en ander lokkertjes. Tranen uitlokkende presentators presenteren dan dit programma, omdat ze al ruime ervaring hebben in het vernaggelen van kinderen voor een marktaandeel van een commerciële zender. 

Ik heb nog wel een aantal ideeen voor programma´s:

So you want to be a Corrupte Politicus!
Of
So you wanna be a Corrupte Bankier

Zegt u het maar is het nodig om te scoren over de rug van kwetsbare kinderen en gaat u kijken zodat heer de Mol zijn centjes kan opstrijken, het lijkt me beter dat de heer Mol zelf wat centjes opstuurt naar de weeshuizen zodat dit soort acties niet nodig zijn punt!.Leave a Reply.