Foto
Een prachtig langharig wit konijn ligt ongemakkelijk in zijn volle lengte uitgestrekt, vastgesnoerd op een houten plank. Vastgebonden aan voor- en achterpoten, zodat hij geen kant op kan. Dat is ook de bedoeling, want het dier wacht een vreselijke marteling. De man die hem zo vastbond gaat schrijlings achter het dier zitten en begint de prachtige, zachte lange konijnenharen met plukken te gelijk uit te trekken. Het konijn begint te krijsen, maar de man plukt gestaag door. Hardhandig, hardvochtig. Hij heeft geen boodschap aan het gillende dier en de pijn dat hij het doet lijden.
Mijn maag draait om. Ik dwing mezelf te kijken; dit is de mens. Het duurt maar voort. Plukken. Gillen. Plukken. Gillen. Ik word steeds misselijker en steeds kwader, god wat haat ik de mens soms. De onachtzaamheid waarmee we in staat zijn leed toe te brengen. De wreedheid die in ons is ingebakken.

Het konijn raakt in een shock, zijn kopje valt krachteloos opzij. Op de plank zit bloed.

Het kaalgeplukte konijn, zijn vel een diep en vurig rood, wordt zijn armetierig onderkomen weer in gebonjourd. Het dier is in shock en kan zijn kop nauwelijks nog omhoog houden. Over twee of drie maanden, wanneer zijn haar weer lang genoeg is gegroeid, is hij weer aan de beurt.

Angorakonijnen zoals dit dier worden twee tot vijf jaar lang om de paar maanden zo mishandeld en daarna zijn ze voor de slacht. Hun haar kan ook geknipt worden, maar ook dat gaat met veel dierenleed gepaard. Om dat te kunnen doen worden voor- en achterpoten strak bijeengebonden en dat is voor een vluchtdier bij uitstek, dat het konijn is, buitengewoon veel stress op. Daarnaast wordt de schaar door hun gespartel ook geregeld in hun vel gezet.
De kans dat zo'n lekkere warme, zachte angora trui, die hier in winkels te koop is, afkomstig is van een konijn dat levend werd geplukt is buitengewoon groot. Ook als op het label staat dat die mooie trui elders in elkaar gezet werd; China is de voornaamste leverancier van deze wol. China kent geen straffen voor dierenmishandeling zoals in deze konijnenfokkerijen gebeurt en heeft geen regelgeving die de verzorging van de dieren reguleert.

PETA Azië maakte beelden van deze gruwelijke praktijk. Het onderstaande filmpje verscheen een paar dagen geleden op het Internet en dat wérkt. De Zweedse kledinggigant H&M laat vandaag al weten per direct te zullen stoppen met de productie van kledingstukken met angorawol en deze gestaakt te houden tot duidelijk is dat hun "producenten" de Product Policy wel naleven. Klanten mogen eerder gekochte kledingstukken, waarin angorawol verwerkt is, terugbrengen. Ook WE zal voorlopig geen producten met angorawol meer verkopen.

Het ontnuchterend effect van schokkende beelden.

Hopelijk koopt niemand nog zo'n zacht angora truitje. Wie toch in de verleiding komt, speciaal voor u;Leave a Reply.